Zašto jedemoVjerovali, ili ne, ali Vaš vlastiti odgovor na ovo pitanje može imati više veze sa kvalitetom vašeg života nego sve španske i južnoamericke sapunice zajedno u kombinaciji sa svim reality emisijama koje gledate.

Odgovor na ovo pitanje bi većini ljudi bio: ¨Da nisam gladan.¨ Naravno, realno to je logičan i tačan odgovor. Pored ovoga još neki razlozi zašto jedemo su: iz dosade, zbog stresa, jer volimo jesti, jer nas na silu tjeraju kad smo u gostima (pokušajte nani/baki reći da nećete jesti :O) i slično…

Moj odgovor bi bio…

Jedem da budem zdrav, snažan i pun energije. Kada ljudima kažem ovaj razlog, reakcija na prvu je, ma daj jedi da nisi gladan kao i svi ljudi, uživaj u životu, šta komplikuješ…

Ako malo bolje razmislite, o tome da je hrana prvi i najbolji lijek za 99% bolesti, te sama činjenica da je izvor energije koja nam je potrebna u toku dana, onda prethodni odgovor postaje logičniji od svih drugih. Dakle. kada bi uspjeli bar jedan dio dnevne ishrane orijentisati ka zdravlju, naše tijelo bi nam bilo vječno zahvalno.

Rasmislite koji je vaš odgovor na pitanje zašto jedete…

Tek kada uvidite da neke stvari nemaju, odnosno imaju smisla, tek ste onda spremni da počnete pomalo mijenjati neke stvari u životu. Čak i ako neke vaše loše navike u ishrani rezultiraju relativno dobrim zdravljem, zapitajte se do kad će to tako biti prije nego organizam ne popusti.

Ako sebi definišete pravi razlog zašto jedete, na veoma ste dobrom putu da napravite prave odluke i da se motivišete u ostvarivanju vaših ciljeva.

 

Trener Džemo

Podijeli ako ti se sviđa