images (5)Nastavak priče o mastima počinjemo sa mastima koje ljudi danas najmasovnije konzumiraju, uljima. Svako domaćinstvo koristi određene vrste ulja u kuhinji, neko manje, neko više. Problem se javlja od izbora tih ulja i načina pripreme određenih namirnica. Komercijalna ulja koja kupujemo u prodavnicama su najzastupljenija u domaćinstvima, najvećim dijelom jer je najjeftinije, ali i zbog neupućenosti o štetnosti tog ulja.

Štetnosti? Komercijalno ulje je ukratko – otrov. Zašto je to tako?

Put od sjemenki do našeg stola…

Ovdje se javlja najveći dio problema, prerada ulja i sama ekstrakcija. Da bi dobili ulje iz sjemenki i voća, potrebno je to ulje ekstraktovati. Stare tehnike ekstraktovanja su bile pomoću kamenih presa, koje su cijedile ulje direktno iz sjemenki, međutim ovaj metod nije pogodan za masovnu proizvodnju.

Fabrike ulja koriste moderne metode koje podrazumijevaju prvo drobljenje sjemenki. Nakon toga se sjemenke zagrijavaju na 110 stepeni celzijusa i nakon toga se cijedi ulje pri pritiscima od 10-20 tona na 2 cm kvadratna, pri čemu se stvara dodatna toplota. U toku ovog procesa ulja su izložena oštećujućem svjetlu i oksigenu.

Da bi se ekstraktovalo i posljednje 10% ulja, ubacuje se rastvarač heksan. Heksan je sam po sebi otrovan, te se poslije iskuhava iz smjese, međutim uvijek ostaje tragova u minimalnoj količini. Pored toga visoke temperature uništavaju antioksidant iz ulja, vitamin E, te se on nadoknađuje ubacivanjem sintetičkih zamjena, za koje se sumnja da višestruko loše djeluju na organizam.

Visoke temperature procesa prerade djeluju na slabe karbonske veze nezasićenih masnih kiselina, koje se tom prilikom raspadaju I stvaraju slobodne radikale. Svima je poznato sta rade slobodni radikali i kako uništavaju organizam na ćelijskom nivou.

Dosta tehničkog dijela…

Najbitnije je naglasiti da su obična biljna ulja koja koristimo u ishrani veoma loša za zdravlje zbog svih navedenih razloga, izuzev ulja koja su dobijena metodom hladnog presovanja, kao što je ekstra djevičansko maslinovo ulje i eventualno pečenja na kokosovom ulju kojeg kod nas nema u supermarketima.

Sada vam je malo jasnije šta konzumirate svaki dan. Komercijalna biljna ulja su pored svega navedenog i djelomično hidrogenizirana. Hidrogenizacija je proces koji od trenutne titule otrova, daje titulu većeg nivoa, mega otrov, ali o tome ćemo kasnije…

Zamislite sada kada uzmete u kuhinji navedeno ulje i počnete nešto peći na tome, pri tome koristeći naravno visoke temperature i dodatno stvarajući slobodne radikale. Sve se to ukomponuje direktno u hranu koju spremamo. Ova sveopširna praksa ima veliku ulogu u stvaranju srčanih oboljenja, pretilosti i velikog spektra tumora i drugih oboljenja. O uticaju ovog ulja na srčana oboljenja ćemo detaljnije u nastavku…

 

BTC Džemo

Podijeli ako ti se sviđa