chia-seedsU svijetu zdrave ishrane chia sjemenke su već postale veoma poznat i čest sastojak u obrocima, dok se u komercijalnoj prodaji još uvijek nisu popularizovale.

Zašto chia sjemenke?

Razlog je veoma jednostavan, a to je da su nutritivne bombe, tj da sadrže velike količine kvalitetnih nutrijenata na malu količinu. Primjera radi, chia je u vrhu namirnica na planeti koje sadrže omega 3. Odlične su u ishrani zbog sadržaja masti i proteina, a isto tako i željeza i kalcija. Samo visok sadržaj omega 3 je dovoljan da ubacite chia sjemenke kao redovan dio ishrane.

Bitno je istaći da sjemenke nemaju ukusa, tako da se mogu dodati bilo kojem jelu.

Posebno je važno reći da u ishrani u kojoj neko izbjegava ili ne jede meso, dodatak chia sjemenki bi trebao biti svakodnevan.

Šta sa sjemenkama?

Možete ih dodavati kuhanim, pečenim jelima, salatama i frapeima. Potrebno ih je samo deset minuta potopiti u vodu, ili ostaviti preko noći pa koristiti ujutro i kada spremate jelo koje se termički obrađuje, ubacite chia sjemenke posljednje jer gube pozitivna svojstva ako su predugo izloženi visokoj temperaturi.

Ako već imate izbor, najbolje je uzeti organske chia sjemenke, a ja sam ih našao u Sarajevu na Ilidži u radnji Elitnutrition u Sara centru, ako je neko zainteresovan, neka se javi, za poseban popust sa članskom karticom našeg kluba Energija.

Vaš trener,

Džemo

Podijeli ako ti se sviđa