dijeta_zene_jabuka450x300Među najzanemarenijim bitnim aspektima ishrane u našoj državi je unos vlakana. Ovaj problem je rasprostranjen i u svijetu, ali primjetio sam da je kod nas izraženo zanemaren. Šansa da Vam je unos vlakana nedovoljan je preko 90%. Šta su ustvari vlakna i odakle dolaze?

O vlaknima…

Mnogo je informacija u magazinima o vlaknima i važnosti vlakana u ishrani, ali naglasit ćemo samo najvažnije. Vlakna se nalaze u značajnim količinama u povrću, voću, grahu, grašku i neprerađenim žitaricama. U principu tijelo ih ne može svariti, te kao takva su bitna za sistem organa za varenje. Nekoliko bitnih efekata za zdravlje : bolja probava, smanjen rizik dijabetesa, pozitivno utiče na zdravlje srca, održava zdrav nivo šećera u krvi i kome je bitno, smanjuje nivo holesterola.

Kada jedete vlakna u obroku varenje se usporava, tako da iako pojedete ugljikohidrate koji podižu nivo inzulina, vlakna ustvari usporavaju inzulinski udar, odnosno u jednostavnom smislu smanjuju glikemijski indeks hrane koju jedete. Pored toga vlakna daju osjećaj sitosti, što je veoma bitno kada je cilj topljenje masti uz prilagođenu ishranu.

Koja vlakna?

Kada pričamo o vlaknima iz različitih izvora (povrće, voće, hrana sa umjetnim dodacima vlakana), VEOMA je bitno odakle dolaze vlakna. Vlakna koja su iz prirode se ne mogu nikako porediti sa vlaknima koja se industrijski dodaju, tako nemojte da Vas zavara zaokružena, boldovanapodvučena, šarena reklama na pakovanju u prodavnici, koja NAGLAŠAVA visok nivo vlakana.

Vlakna iz prirodnih izvora, prvenstveno povrća i voća dolaze u kombinaciji sa nebrojenim brojem dodatnih sastojaka i sitnih nutrijenata, vitamina, minerala, vode i ostalih supstanci koje se i dana danas otkrivaju i istražuju. Takve kombinacije je priroda odredila za svaki plod i jedino kao takav je kompletan i ima optimalan uticaj na zdravlje.

Jedite salatu i voće, postoji dobar razlog zašto se to radi oduvijek u skoro svim tradicionalnim ishranama na svijetu.

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa