U svijetu borilačkih vještina, kada neko dosegne najviši stepen neke vještine kaže se da je postao majstor te vještine. Postati majstor znači steći određeno iskustvo i navike koje će ostati sa Vama doživotno, a da bi se to sve postiglo, mora se proći određeni proces.

Postići više sa manje

U procesu vježbanja, kao što je i Bruce Lee rekao vrhunska vještina je da eliminišete one nepotrebne pokrete i da oni koje radite dovedete do savršenstva. To znači da vrhunski majstor nije onaj koji zna najviše poteza, već onaj koji je vrhunski u malom broju poteza. Na taj način majstor postiže svoj cilj sa minimum pokreta i energije a maksimalnom efikasnošću.

Kakve to ima veze sa mršanjem?

Stalno me pitaju da li će napraviti bolji rezultat ako dodaju ovo ili ono u ishranu ili šta mislim o onom nekom najnovijem suplementu, ekstraktu, začinu, da li da dodaju čaj ovaj, mješavinu onu, drevni recept onaj…bla bla.

Niko me nikada nije pitao šta da izbaci iz ishrane. Nikada.

Uvijek je to šta da jedem ili šta da ubacim za ovo ili za ono. Mislim logično, svakoga je strah čuti šta je to čega se mora odreći 🙂

Ako želite postići efikasne rezultate i zadržati ih, onda trebate da se fokusirate na ono šta ćete izbaciti, jer to šta ćete izbaciti je puno važnije od onoga šta ćete ubaciti.

Razmislite malo, ako Vas nešto deblja, onda je to jer jedete nešto loše, a ne zato jer ne jedete nešto dobro. Malo zapišite par dana šve šta pojedete i popijete i onda pogledajte listu i razmislite šta možete izbaciti, jer to je ono što će Vam pomoći da postignete rezultat.

Kada dođete do određene tačke gdje ste izbacili kritičnu masu stvari koje Vam ne odgovaraju, onda ćete postići majstorski stepen u mršanju i imati rezultate koje ćete zadržati cijeli život, jer će ostati samo one stvari koje Vam odgovaraju i onda možete slobodno ubacivati te nove zdrave namirnice i napitke.

Vaš trener
Džemo

Podijeli ako ti se sviđa