Inspirational Quotes About Life Life Lesson Quotes Cool Inspirational Qoutes Cool Charming Inspirational QoutesSjedim i jedem svoje chia sjemenke sa grčkim jogurtom (po meni najpraktičnija užina) na spratu BTC fitnessa i gledam kroz prozor.

Već par puta sam primjetio jednu staru nanu koja se vraća iz šetnje i podmirivanja na pijaci i vuče za sobom mali ceker na točkićima. Kao najveća mahaluša sam ispratio cijeli njen put od parka do ulaza i posmatrao.

Put koji sam ja vidio je nekih 15-20 metara dug i ima jedan trotoar pred zgradom i pet stepenica do ulaza u haustor. Nana je već u odmaklom stadiju osteoporoze i u jednoj ruci joj je štap za hodanje, a u drugoj ceker na točkićima.

Borba

Taj put je trajao cijelih 15 minuta…

Dva koraka, pa odmori malo, pa dva koraka, pa odmori. Penjanje na trotoar je u fazama i to noga po noga svake minute. Po penjanju na trotoar je bila malo veća pauza od minutu.

Da se razumijemo, oko nje prolaze ljudi non stop, i neki radniti na tom istom trotoaru postavljaju skelu i svi redom se nude da joj pomognu, preuzmu ceker…

Svaku pomoć koju su joj pružili, nana je odbila i zahvalila se, može ona sama. Komšija koji je ušao u njen ulaz je htio da joj pomogne uz finalni test od pet stepenica, ali ona je opet odbila i komšija je čekao čuvajući vrata tri minute dok se nana nije popela…

Iz moje perspektive cijela situacija je ostavila veliki dojam i inspirisala me da ostavim sve što radim i odmah napišem ovaj email.

Dojam

Nani veliki respekt, jer iako ova situacija izgleda kao svakodnevna koja se dešava, ima tu puno više. Bez obzira na svakodnevnu borbu kroz koju prolazi, nemojte ni sumnjati da kada bi počela da dopušta da joj pomažu pri svakoj prepreci, veoma brzo ne bi mogla uopšte ići vani niti bilo šta uraditi sama.

I ona to zna. I zato se bori.

Ista stvar se može aplicirati i na sve nas. Mi se svakodnevno suočavamo sa različitim vidovima borbe i na nama je da li ćemo se boriti ili prepustiti okruženju i sistemu.

Da li ćete se boriti protiv sebe i svih oko Vas da jedete ono što je zdravo, da uzmete čaj umjesto soka, da li ćete izabrati da tri puta sedmično vježbate ili ćete piti kafu negdje ili gledati film, hoćete li pročitati koju knjigu ili čitati beskrajni zid na facebook-u, da li ćete odabrati da se družite sa ljudima koji su pozitivni ili onima koji isisavaju energiju iz Vas svakodnevno…?

Sve su to Vaše svakodnevne borbe koje birate da li ćete se predati ili boriti, a ukupni rezultat borbi i predaja se zove Vaša budućnost.

Vaš trener
Džemo

Podijeli ako ti se sviđa