KnEqHTako sve više ljudi se okreće nekom od popularnih trendova u svijetu zdrave ishrane, tako i proizvođači hrane ih prate u stopu, nudeći svoje varijante hrane u skladu sa trendom.

Tehnologija proizvodnje dijetalne i wellness hrane ih pravi da mogu duže stajati na polici i pored konzervansa i aditiva uvijek je ta hrana u deficitu određenih, ako ne i većine, nutrijenata.

Problem

Prvenstveno wellness keksići i pločice su ustvari različite forme ugljikohidrata, koji osim malo vlakana nemaju nikakve nutritivne vrijednosti. Dakle u osnovi jedete ugljikohidrat sa dodatkom glukoznog sirupa (za super okus), misleći da je u njemu nešto wellness.

S druge strane dijetalno obično znači smanjen udio masti ili šećera, ali da bi se nešto smanjilo nešto se mora i povećati. Ako nema šećera, dodaju se umjetni zaslađivači i glukozni sirup, ako nema masti, dodaju se šećeri i vlakna.

To ste možda već i znali, ali ima jedna interesantna stvar a to je taj nedostatak nutrijenata u navedenoj hrani.

Prehrambena industrija je uspjela da zavara mozak i da mislite da ste jeli fino, ali…

Ne može zavarati tijelo koje u nedostatku nutrijenata veoma brzo shvati da niste unijeli ono što mu treba i eto gladi ponovo dok si rekao wellness keks, sada možda i još jače (ona neodoljiva želja).

Riješenje

Užinajte normalnu neprerađenu hranu, voće,povrće, sjemenke, koštunjavo voće i slično…

Vaš trener,
Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa