healthy-eating-habits

U više navrata sam ranije govorio o tome koliko je bitno da kada želite nešto ostvariti napišete sebi tačan cilj i tačno rok do kada to želite ostvariti. Jednostavno morate znati gdje idete i to imati napisano, te na mjestu na kojem ćete taj cilj vidjeti više puta dnevno.

S druge strane da bi stigli do cilja, trebate usmjeriti fokus na taj cilj i taj fokus može ići u dva glavna smjera.

Zasnovan na ishodu

Kada Vam je glavni fokus zasnovan na tome da postignete samo X manje kilograma za X mjeseci, onda ostvarenje tog cilja je jedino bitno. Veoma često se desi da vježbači zacrtaju cilj i da samo gledaju na to koliko imaju vremena do zakazanog roka i koliko kilograma manje pokazuje vaga.

Problem je što u procesu može mnogo faktora da se promijeni, neplanirano da ne sitgnete na nekoliko treninga, neplanirano putujete i niste se snašli za obroke, prehladite se i 4-5 dana sve padne u vodu i Vaš ishod koji ganjate se ne postigne.

Druga stvar je to što postizanje željenog ishoda Vas može povući da radite i stvari koje nisu zdrave da biste to ispunili, ali postoji bolji način.

Zasnovan na navikama

U ovom slučaju postizanje Vašeg cilja se naslanja na to da mijenjate svoje navike. U ovom slučaju promjena navika će vremenom dovesti do cilja, ali taj cilj i zadržati dugo vremena nakon ostvarivanja.

Kod mnogih faktora sa kojima se susrećete na putu ostvarenja ciljeva, navika je jedina koja je u potpunosti pod Vašom kontrolom.

Tako da ako Vam je cilj smršati X kilograma za X vremena, nemojte se fokusirati na to šta će na narednom mjerenju pokazati vaga, već na nove navike tipa počet ću vježbati 3x sedmično plus jednom kući i plus šetati svakodnevno. Smanjit ću unos prerađenih namirnica i izbaciti kalorična pića, jesti povrće u svakom obroku, jesti protein u svakom obroku, spavati minimalno 7h svaku noć, piti 4 čaše vode dnevno, više nego do sada…

Samo sam nabrojao neke stvari na koje se treba postepeno fokusirati u praviti od njih navike i onda će ciljevi u međuvremenu sami da se ostvare i čak još bolje i više i ostanu ostvareni.
Vaš trener
Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa