images (7)Poslije vode čaj je najkonzumiraniji napitak na svijetu. Ne računajuci vodu vjerovatno i najzdraviji. Svoje zasluge za uticaj na zdravlje čaj dobija od hemijskih spojeva koji se nalaze u biljkama iz kojih se pravi. Međutim, ovaj članak će obratiti pažnju na neke nama više ili manje poznatije: crni, zeleni, crveni i bijeli čaj.

Svi oni potiču od iste biljke (Camellia sinensis). Naziv (boju) određuje proces dobivanja.

Lišće ove biljke sadrži supstance iz grupe polifenola. Polifenoli su jaki antioksidanti te pokazuju mnoga antikancerogena dejstva. Njih čini oko 4000 različitih hemijskih spojeva i njihova osnovna funkcija se zasniva na zaštiti ćelija od takozvanog “oksidativnog stresa”. Iako je oksigen neophodna supstanca za život on također ulazi u sastav slobodnih radikala, supstance koje uništavaju ćelije organizma te dovode do pojave kancerogenih mutacija.

Boju čaja određuje stepen obrade lišća nakon branja. Evo kratkog opisa. Crni čaj je potpuno fermentovan, crveni čaj je djelimično fermentovan, zeleni nije nikako obrađivan ali je osušen i bijeli čaj je djelimicno obrađen. Bijeli čaj je jedini pravljen od još nezrelog lišca. Ostali potiču od sasvim zrelog lišća koji je dalje podložan industrijskom procesu.

Iako industrijska fermentacija mijenja hemijsku strukturu to nimalo ne mijenja antioksidativnu vrijednost. Crni čaj iako je više obrađen posjeduje novonastale polifenole koji imaju jača antioksidativna dejstva od zelenog čaja. Oba imaju odlična antikancerogena dejstva te predstavljaju moćne antioksidante. Konzumiranjem dvije do tri šoljice ovih čajeva dnevno čistite organizam od slobodnih radikala, smanjujete LDL (loši) holesterol te smanjujete rizik od srčanih oboljenja.

Sa obzirom na veliku količinu polifenola, tu je još pozitivnih uticaja konzumacije čaja te emo samo navesti neke od njih. Smanjuje šećer u krvi, stimuliše metabolizam te oslobađa dopamin. Dopamin još i zovu hormon “užitka”. On doprinosi osjećaju opšteg blagostanja organizma. Svakim danom novi uticaji ovih čajeva se otkrivaju, a BTC Vam preporučuje da bar jedan dio dnevnog unosa tekućine zamijenite baš ovim čajevima.

 

BTC Džemo

Podijeli ako ti se sviđa