Da li konzumirate svoje potrebne dnevne količine vitamina i minerala? Da li svoj dnevni unos vlakana? Niste danas unijeli svoju dozu antioksidanata?

Ako ne ispunite dnevni unos nutrijenata, onda ste u deficitu, počinjete da razvijate disbalanse i nedostatke koji mogu ugroziti Vaše zdravlje.

Iz tog razloga trebate konzumirati svaki dan: kašičicu meda, dvije šolje zelenog čaja, dva fildžana kafe, čašu vode sa džumbirom, čašu tople vode sa cimetom i krastavcem, multivitamin, vitamin C, E, D, 10h kurkume, 15g cimeta, dozu matične mliječi, dozu noni soka, malo acai sirupa, physilum ljuspice, jednu hurmu, dozu proteina od konoplje, dozu najjačeg antioksidanta na zemlji (umetni naziv koji je popularan ove sezone)…

Opustite se…

Prva stvar je što većina ovih stvari su marketing kampanje koje se vrte iz sezone u sezonu i naravno svake sezone se mora nešto novo prodavati, neka nova biljka sa nepristupačnih dijelova planete koja je tamo hiljadama godina domorocima davala vječni život…

Druga stvar je da je ovo sve naravno super i zdravo konzumirati i treba redovno uzimati i poboljšati zdravlje, ali stvari nisu tako komplikovane niti hitne na dnevnoj osnovi.

Naše tijelo funkcioniše i van okvira od 24h, koje smo naravno mi ljudi koncipirali kao referentnu tačku za cjelokupni život. Ne treba svaki dan sve kao što nam se nameće, jer Vaše tijelo je dizajnirano da Vi možete jedan dan uzeti E vitamin, drugi dan C, pa multivitamin, danas pojesti kašičicu meda i jedan zeleni čaj, pa opet za par dana.

Posebno ako uzimate vitamine, minerale i razne druge nutrijente iz voća, povrća, začina, sjemenki i slično, onda Vam priroda sama da ne samo recimo jedan izolovani vitamin, već sasvim ok dozu različitih nutrijenata u pravoj kombinaciji, onda je to naravno uvijek bolje nego putem suplemenata, ali to je priča za drugi put.

Tijelo će da radi i da funkcioniše sa varijacijom nutrijenata ali to gledajte na sedmičnom recimo nivou šta ste sve konzumirali. NEMOGUĆE je sve strpati u okvir od 24h i sa time živjeti, ali zato se vodite sa principom da treba različite nutrijente, vitamine, minerale, antioksidante, začine konzumirati kroz raznovrsnu ishranu i na sedmičnom nivou i sve će biti lakše.

Vaš trener
Džemo

.

Podijeli ako ti se sviđa