baby-chick-and-an-eggAko bi morali jesti samo jednu namirnicu tokom cijelog života, onda bi Vaš izbor trebala biti jaja. Zašto? Jaja predstavljaju najsavršeniji oblik namirnice na planeti. Ne samo da su bogata proteinima, jaja su također odličan izvor brojnih vitamina, holesterola i drugih vrijednih nutrijenata.

Holesterola?!?!

Da! Za sve one koji su se naježili od pomisli, holesterol u jajima nema nikakve veze sa holesterolom u krvi. Problem sa holesterolom u krvi je posljedica drugih poremećaja u organizmu, a ne rezultat konzumiranja jaja.

Često viđamo ljude kako jedu samo bjelanca pod izgovorom da je holesterol loš. To nije tačno. Holesterol u jajima je jako dobar za Vas, jer između ostalog ,nije on jedina supstanaca koja se tu nalazi. Spomenuću da pored holesterola u žumanjku se nalazi i spoj zvan holin, koji zajedno sa holesterolom se ne gomila u krvi nego bas suprotno, sprječava taloženje masti u jetri i krvnim sudovima. Sa druge strane holesterol je supstanca potrebna za nastanak nekih važnih hormona (muškarci više testosterona?) u organizmu te je kao takav veoma poželjan.

Ipak treba probrati…

Opet treba u razmatranje uzeti i njihovo porijeklo. Prehrambena industrija ima svoju ulogu na njihov kvalitet. Od kvaliteta ishrane koke i same njihove fizičke aktivnosti (i koke trče po dvorištu :)), zavisi kvalitet jaja. Ukratko, ako možete nabaviti domaća, učinite to.

Za kraj samo treba reći da se jaje sastoji od dva dijela i kao takvo ga treba i posmatrati i cijeniti. Ne odvajajte ono što je priroda spojila. Samim time što su nam svima dostupna i jeftina treba ih tako i koristiti u ishrani. Svima nam je poznato da se mogu pripremiti na milion različitih načina.

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa