Marinated cabbage (sauerkraut) in glass jarEvo jedna interesantna stvar za koju možda niste do sada čuli. Naime, naučnici su dali popularan naziv drugi mozak, našem stomaku, tačnije sistemu organa za varenje, a čak je i dokazano da postoji posebna mreža nervnih ćelija i komunikacije prilikom funkcionisanja ovog sistema.

Zdravlje i funkcionisanje drugog mozga sam već spominjao u smislu konzumiranja namirnica koje će minimalno da troše tjelesnu proizvodnju enzima za varenje, odnosno da je to jedan faktor koji omogućava da živite duže i zdravije.

Ako ima jedna hrana koja je najbolja za sistem organa za varenje, onda je to kiseli kupus.

Voljeli ga Vi ili ne, Vaš stomak sigurno voli kiseli kupus. S obzirom na to da je fermentiran (kiseo) on donosi Vašem drugom mozgu mnogo dobrih bakterija koje su neophodne za kvalitetno funkcionisanje, a pored toga i one dobre bakterije koje žive već u Vašem stomaku vole kiseli kupus što je dvostruka dobrobit.

Samo razmislite da Vaša energija, izgled, funkcionisanje organizma, zdravlje, imunitet, sve počinje sa onime što pojedete, odnosno sa načinom, kvalitetom i iskoristivošću hrane unutar Vašeg drugog mozga, tj organa za varenje. Stomak bi trebao biti jedna od najbitnijih stavki ako Vam je zdravlje, ali i izgled prioritet.

Moj savjet je da ukoliko ga volite, iskoristite maksimalno sezonu kiselog kupusa, koji je usput i idealan kao salata uz obrok.
Vaš trener,
Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa