magazini-golotinjaHealth i lifestyle magazini, kao i svi ostali u vezi sa fitnesom, puni su bodybuilding i fitness modela. Naravno, to je jedan od veoma dobrih motiva za kupovinu tih magazina, što mi veoma podržavamo 🙂

Međutim, ima jedna stvar koju trebate znati u vezi sa tim poziranjem, slikama, vježbama, a to je da modeli koji poziraju kako vježbaju na određenim spravama i izvode određene vježbe, imaju jednu sitnu manu. O čemu je ustvari riječ?

Modeli iz magazina…

Jednu stvar trebate shvatiti, a to je da Vas kopiranje vježbi iz magazina NEĆE dovesti do rezultata sličnih onim koje ima pomenuti model. Jedan od razloga je to što su većina tih modela genetski predisponirani za takav izgled, ili inače ne bi se bavili tim poslom. Naravno, nije sve u genetici, ima nešto i u steroidima. Naime, neki modeli uzimaju manje steroida, za svoj izgled, a neki malo više, gdje se opet vraćamo na priču o genetskim predispozicijama i tome ko treba više a ko manje.

Ima i izuzetaka, a to su određeni sportisti, kojima je život posvećen treningu i ishrani, plus imaju genetiku za takav izgled i te aktivnosti.

Prosječni čitalac nema vremena, energije, volje, niti novca da se u toj mjeri bavi sportom.

Vježbe iz magazina…

Druga stvar su vježbe koje izvode. Vježbe koje modeli izvode u velikoj većini slučajeva NISU vježbe koje su značajan dio njegovog treninga. Slike iz magazina su djelo fotografa, koji traži poze, vježbe, hvatove i dijelove amplitude u kojima model najbolje izgleda. Nećemo ni spominjati photoshop. Kada uzmemo to u obzir, evidentno je da te vježbe daju pogrešnu sliku o načinu izvođenja vježbi i o efektima istih. Slike iz magazina su tu da bi bile prijatne za oko i da bi nas zainteresovale da pregledamo i pročitamo.

Sve navedeno nema za cilj omalovažavanja aktivnosti, ili kvalitete bilo kojeg print ili online medija. Cilj je jedino ukazati da treba pažljivo pristupiti korištenju datih informacija, imajući u vidu određene specifične razlike vježbača i situacija na slikama.

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa