imagesZačini su vjerovatno jedna od najmanje obrađenih tema u popularnim medijima. Obično kada mediji izbjegavaju pričati o nečemu, za to postoji veoma dobar razlog, što me je zaintrigiralo na malo više istraživanja na datu temu. Naime, začini su se koristili u svim tradicionalnim kuhinjama puno stoljeća prije nego što smo svi postali ovoliko informisani i načitani.

Međutim, ljudi su tada znali tačno šta koji začini liječe, ili spriječavaju, što iz prakse, što od predaka ili slučajnih otkrića. Danas, svaka kuhinja ima začine na policama, ali to je 1% od svih poznatih začina i 1% od mogućnosti i zdravstvenog uticaja istih. So i biber su u svakoj kuhinji osnova (da ne spominjem vegetu), ali dalje od toga, malo ko koristi na dnevnoj osnovi.

Koliko su dobri začini?

Ovi čudotvorni dodaci hrani imaju toliko pozitivnih zdravstvenih uticaja da je moderna nauka tek zagrebala površinu te teme i da ce im trebati stotine godina da shvate, ako ikad uspiju, sve zdravstvene efekte različitih začina. Pogledajte naprimjer cimet i sve njegove pozitivne utjecaj na zdravlje. Trenutno je naučnicima poznato oko 25 000 različitih fitohemikalija (sitnih hemijskih elemenata koji se nalaze u biljkama) koji imaju nebrojeno mnogo kvalitetnih osobina. Začini su najbogatiji izvori ovih elemenata, koji se još mogu, pored začina, naći i u voću i povrću.

Jedina stvar bolja od začina…

Postoji samo jedna stvar koja je bolja po količini i broju fitohemikalija, te njihovom uticaju na zdravlje od začina, a to je kombinacija više začina. Kada koristite vise začina u kombinaciji, oni imaju SINERGIJSKO djelovanje, što znači da im se sve pozitivne strane višestruko množe u svom kvalitetnom djelovanju. Pored svih svojih pozitivnih osobina, začini čine jela ukusnijim i interesantnijim, što je odlično za dodavanje varijacija u jelima. Pogledajte samo kombinacije Jamie Olivera…

Preporuka – kupite nekoliko različitih začina i malo eksperimentišite, ili jednostavno pogledajte neke recepte i Vaše tijelo će biti zahvalno.

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa