healthy-digestionPored otkrića vitamina i minerala u 20. stoljeću, jednako bitnu ulogu ima i otkriće enzima. Enzimi su kompleksni proteini koji su katalizatori (ubrzavači) raznih procesa u našem organzimu. Aktivnost enzima ovisi o prisustvu različitih vitamina i minerala, bez kojih enzimi ne mogu funkcionisati. U današnje vrijeme je poznato preko 5000 različitih enzima.

Kakvi postoje enzimi?

Postoje tri osnovne grupe enzima. Najveći od njih su metabolički enzimi i oni učestvuju u različitim tjelesnim funkcijama, kao sto su disanje, govor, kretanje, razmišljanje. Jedan dio ovih enzima je odgovoran za uništavanje različitih otrova u tijelu. Druga grupa su enzimi za varenje, kojih ima 22. Većinu ovih enzima proizvodi pankreas, te njihova funkcija obuhvata rad na varenju hrane.

Treća grupa koja nam je najinteresantnija su enzimi hrane. Ovi enzimi se nalaze u različitim namirnicama u vidu proteaza (varenje proteina), lipaza (varenje masti) i amilaza (varenje ugljikohidrata). Naravno, ako govorimo o enzimima u hrani, to se odnosi na hranu koja je neprerađena, odnosno domaća hrana i na hranu koja je fermentirana (ukiseljena). Veoma bitna je činjenica da se enzimi iz hrane deaktiviraju na vlažnoj temperaturi od 118 stepeni i na suhoj od 150 stepeni. Da Vas ne davim tehničkim detaljima…

Zašto je to bitno?

Ima jedna interesantna činjenica, a to je da je čovjek može jesti hranu i tečnost koja je do 117 stepeni, a već jedan stepen preko toga, se oprži. Dakle adaptacija tijela i cijelo savršentvo ljudskog tijela i njegove veze sa prirodom, možemo primjetiti i to da imamo automatski ugrađen mehanizam koji detektuje da li bi trebali jesti određenu hranu pri određenoj temperaturi, odnosno da li ona ima jos uvijek svoje enzime, ili ne. Ishrana koja se bazira na kuhanim jelima, stavlja veliki stres na pankreas, jer tijelo konstantno mora proizvoditi enzime, koji bi trebali da se nalaze u samoj hrani. Ako se to dugo praktikuje, dolazi do smanjene efikasnosti i smanjene proizvodnje enzima i hroničnog izlaganja organizma ovom vidu stresa.

Tradicionalna preindustrijska društva su koristila ukiseljenu hranu i mliječne proizvode, koji su ustvari fermentirani oblici zdrave domaće hrane i čiji sadržaj enzima je povećan ovim procesima. Dakle kiselo povrće ima veći sadržaj enzima nego svježe, što ga čini mnooogo zdravim.

Određene namirnice imaju blokatore enzima, pa se kao takve ne mogu konzumirati, niti svariti kvalitetno. Klasičan primjer je grah, koji se ostavlja preko noći potopljen u vodi, da bi se deaktivirali inhibitori enzima.

Ne moram ni napominjati da je današnja visoko prerađena hrana skoro ili u potpunosti bez enzima, što predstavlja konstantan napad na organizam i stress zbog stalne proizvodnje enzima koji bi trebali biti u hrani.

Ljudi sve više postaju svjesni važnosti enzima u zdravlju čovjeka, valjda će taj trend i kod nas postati poznata tema.

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa