Woman+eating+chocolatesMnogo se pričalo o tome koliko je čokolada zdrava, ili nije. Press magazini i internet stranice sa tematikom zdravlja imaju sigurno jedan, ili dva članka koji uključuju čokoladu. Temi o zdravstvenim uticajima čokolade treba pazljivo pristupiti, jer u ovom slučaju nije sve ni crno ni bijelo.

Neki kažu da je priča o čokoladi kao zdravoj izmišljena od strane onih koji su ovisni o čokoladi, da bi opravdali svoju neutaživu želju za ovom poslasticom.

Zdrava, ili ne?

 Ukratko, čokolada jeste zdrava, ali…

Bitno je naglasiti da se prethodna rečenica odnosi na CRNU cokoladu, odnosno, na čokoladu koja ima preko 70% kakao dijelova. Zdravi dio čokolade dolazi upravo od kakaa, jer se u kakau nalaze supstance koje se zovu flavonoidi. Ove supstance spriječavaju začepljenje arterija, što je veoma preporučeno za srčane bolesnike. Pored toga, u kakau ima i magnezijuma, minerala koji je jako bitan za zdravo funkcionisanje srca.

U principu čokolada dođe kao dobar lijek i prevencija za srčane probleme, ali bitno je izabrati pravu čokoladu. Sve ove pozitivne osobine gube svoj smisao ako se ne uzima u manjim količinama. Ako ćete dnevno jesti cijelu čokoladu, onda sve sto ste prethodno pročitali možete instant zaboraviti. Ukoliko se ne možete kontrolisati u pogledu količine čokolade koju pojedete, onda nađite neki drugi način da pozitivno utičete na zdravlje srca.

Da zaključimo, u prodavnicu, proberite čokoladu sa preko 70% kakaa, po mogućnosti nadjite neku sa malo boljim okusom, pojedite 1-2 kocke dnevno, Vaše srce će zadovoljnije kucati i bolje ćete se osjećati.

Vaš trener,

Džemo

Podijeli ako ti se sviđa