25 pitanja o vitaminimaKoliko god bilo dobro i zdravo uzimati dodatni multivitamin i multimineral, treba obratiti pažnju na kvalitet, cijenu, doze i FORME. Nisu svi vitamini i minerali stvoreni isto, zato je bitno pogledati dodatni opis pojedinačnih vitamina i minerala. Zašto?

Savršenstvo prirode…

Kada uzimate dodatak ishrani, to je generalno vještački sintetizovan, ili nekako ekstraktovan dodatak. Po molekularnom sastavu to su identične molekule i imaju istu ulogu, ali postoji različitih oblika molekula (malo teža hemija). Uglavnom, u prirodi, u voću i povrću, se nalaze najsavršenije forme koje su dizajnirane za naše tijelo. Sve ostalo su pokušaji da se rekreira isto. Postoje jednostavnije (jeftinije) metode i komplikovanije (skuplje) metode za dobijanje određenih vitamina i minerala i iz toga proizilazi razlika u formama.

Zašto je to bitno?

Određene forme se bolje od ostalih apsorbuju u organizmu. To je iz više razloga, bliža je prirodnoj formi, bolje je konstruisana molekula da prođe nepovoljne uslove u stomaku, ili čak određene faze varenja…

Veoma je bitno koliko se apsorbuje, jer ako pojedete 1000mg C vitamina, bolje je da se apsorbuje 80% nego 15% (ha logično).

Dat ću Vam smjernicu koja važi za većinu vitamina i minerala i po kojoj, ako se budete ravnali, nećete fuliti. Ukratko, gledajte da naziv forme po mogućnosti završava sa nastavcima -OL ili -AT. Npr cink aspartAT i slično…

Još niste kupili ni multivitamine?!?!…

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa