imagesKoliko god zvučalo kao još jedan savjet koji svako zna, nije moguće dovoljno naglasiti koliko je bitno činiti pametne poteze za Vaše zdravlje. Ono o čemu ćemo pričati je nedvojbeno najosnovniji i najbitniji dodatak prehrani za svakoga. Da ste me pitali prije par mjeseci rekao bih da su multivitamini i multiminerali broj jedan dodatak ishrani za cjelokupnu populaciju od 7 do 77, međutim, danas bih Vam dao malo drugačiji odgovor…

Toliko bitan da se slobodno može zvati – OBAVEZAN

Danas bih Vam rekao malo drugačije za ovaj suplement, on je obavezan za svakoga od 9 mjeseci do 99 godina. Ako imalo volite svoje tijelo i zdravlje, a naravno niko Vas neće tjerati, onda je ovaj dodatak nešto najosnovnije što si možete priuštiti.

Mnogo je bilo polemike oko stvarne potrebe dodatnih vitamina i minerala, u smislu kako možemo dovoljnu količinu unijeti ako pojedemo koju mandarinu i jabuku, ali te su tvrdnje davno postale smiješne. Da živimo u nekom ranijem vremenu dok je još uvijek bila dominantna prirodna (domaća) proizvodnja voća i povrća, onda bi teoretski mogli da unosimo dovoljne količine vitamina i minerala u vidu hrane. Danas, realno, to je nemoguće. Zemljište više nije što je nekad bilo, sjemenke nisu što su nekad bile, način uzgoja nije više prirodan, način očuvanja i finalno cijeli komad voća, ili povrća, nije kao što je bio. Sve ovo utiče na to da i sastav vitamina i minerala nije kao što je bio.

Šta je riješenje?

Naravno ne predlažem otvaranje privatne plantaže 🙂 Prva stvar koju trebate uraditi je otići u apoteku, neku prodavnicu sportskih dodataka ishrani, ili neku treću opciju kupovine i pogledati ko nudi najbolju ponudu za najprihvatljiviju cijenu. Ukoliko se bavite nekom aktivnošcu, ili sportom, onda tražite malo jače doze vitamina i minerala.

Šta to znači?

Pogledate koje su preporučene doze na poleđini pakovanja (brojkice sa znakom procenta %) i okvirno gledajte da su Vam količine skupine B vitamina i vitamin C u visokim trocifrenim brojkama (500% i više), isto tako i B oblici (nemojte se uplašiti ni četverocifrenih brojki 1000% i više). Čim se snadbijete dobrim multivitaminom i multimineralom, svratite do pijace i kupite voća i povrća, i onda kući, pa svega miješajte zajedno svaki dan i budite zdravi.

NIJE PREPORUČENO da samo odete uzmete ovaj dodatak ishrani i zaboravite na voće i povrće, obavezno jedite i prirodne proizvode, jer se samo kombinacijom prirode i ovog dodatka mogu unijeti dovoljne količine dnevnih potreba. O RDA (preporučenoj dnevnoj količini) i formama vitamina i minerala ćemo posebno.

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa