ChoicesŽelim da podijelim jednu priču sa Vama.

Prošle sedmice sam bio na godišnjem na moru i odlučio da se počastim svaku noć večerom u restoranu sa mojim omiljenim obrokom biftekom (nisam baš svaku noć, ali mi ne bi smetalo 🙂 ).

Priča o tri večere

Prva noć u prvom restoranu naručim biftek i pitam šta je za prilog, kažu pomfrit. Mogu li dobiti nešto drugo? Samo pomfrit.

Druga noć, drugi restoran, ista narudžba i šta je prilog, kaže pomfrit. Mogu li dobiti nešto drugo? Kaže konobar, može krompir. Eh super, ja ću onda sa krompirom. Dolazi obrok i krompir je ustvari pomfrit samo na kockice izrezan i okupan u ulju.

Treća noć, treći restoran, ista narudžba, naravno šta je prilog – pomfrit. Može li nešto drugo, povrće, riža ili slično? Kaže konobar može, napravit ćemo kombinaciju povrća na žaru, riže i svega. Uh odlično, napokon prava stvar.

Stiže obrok i na tanjiru dva kolutića mrkve, komadić brokule, čajna kašičica riže i pogodite šta još – brdo pomfrita… Na pitanje šta je ovo, kaže pa to je to svega smo pomiješali pomalo.

Kako je sve završilo

Naručio sam miješanu salatu da pojedem umjesto priloga i to je to. Ono što hoću da kažem jeste da iako ste u situaciji da forsiraju šta ćete jesti i da su Vam opcije uskraćene, opet se ne morate odlučiti da uradite tako.

Mogao sam lako pojesti i sve te tanjire pomfrita bez razmišljanja, ali zašto da mi neko diktira kakva će mi biti ishrana, pa da usput pokupim koju dodatnu masnu naslagu oko stomaka. Ovakvih situacija ima svugdje i svakodnevno kada Vam neko ponudi keks, čokoladu, kolač… Uzmete automatski i bez razmišljanja, onako usput.

Zamislite koliko tih situacija se desi u godini tj 365 dana… Dovoljno je samo da zastanete malo i razmislite o svom izboru, jer ono gdje ste sada je kolekcija Vaših izbora od prethodnih 365 dana.

Vaš trener,
Džemo

Podijeli ako ti se sviđa