bananasBanane su postale jedna od najčešćih voćki na policama prodavača, a naravno i nas potrošača. Svoju popularnost duguju određenim poznatim sastojcima, ali također i nekim veoma bitnim, ali manje poznatim, koji je čine tako dobrom i poželjnom. Ukratko o čemu je riječ?

Kalij i vlakna

Glavni sastojci banane koji je čine dobrim izborom voća su na prvom mjestu kalij. Ovaj mineral uređuje balans tekučnosti i elektrolita u tijelu, pojačava integritet ćelija i što je najbitnije omogućava stabilnije kucanje srca. Ukoliko vam se često dešava da imate aritmične otkucaje srca, velika vjerovatnoća je da Vašem organizmu nedostaje kalija, slobodno posegnite češće za bananama.

U jednoj banani možete naći 3-4g vlakana, što je prilično solidna količina. O tome koliko su vlakna bitna u ishrani je nemoguće dovoljno naglasiti.

Poseban sastojak banane

Banane su specifične po tome što su najveći izvor jednih specijalnih sastojaka koji se zovu fruktooligosaharidi. Unatoč jezikolomnim osobinama izgovaranja ovih nutrijenata, dovoljno je zapamtiti da im je uloga da obnavljaju i hrane dobre bakterije u našem stomaku. Tako da se banane koriste u narodnoj medicini i kao lijek za dijereju. Pojedite svaki dan po jednu bananu, kalorijski je skoro neprimjetna, a zdravstveni uticaj je nezamjenjiv.

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa