Evolution-to-fatKada su u pitanju članci o istraživanjima, uvijek sam veoma skeptičan o tome šta se istraživalo, na kome i ko je finansirao istraživanje, ali u ovom slučaju sam se stvarno zamislio.

Rezultate istraživanja je objavila Američka asocijacija za prevenciju i zaštitu srca i srčanih oboljenja u kojoj se navodi da je ¨fizička NEAKTIVNOST, po štetnom uticaju na organizam jednaka kutiji cigara DNEVNO¨.

Istraživanja se nakupljaju

Ova objava je po mom mišljenju puno jača i veća nego što izgleda iz razloga što su ove asocijacije veoma konzervativne kada su u pitanju preporuke i istraživanja ovog tipa. Ako su oni odlučili objaviti ovo, onda to znači da je situacija još i ozbiljnija nego što su napisali.

S druge strane prestižni Američki koledž za sportsku medicinu u istraživanjima dokazuje da fizička neaktivnost izlaže većem riziku rane smrti nego pušenje, visok pritisak i holesterol.

U praksi

Bez obzira na istraživanja i dokazivanja, trebali bi svi znati da ako ne možemo izdržati 30 minuta jogginga ili penjanje na peti sprat bez pritiska u plućima, vrtoglavice, borbe za život i kisik, onda bi to trebao biti dovoljan znak da nam treba fizička aktivnost.

Sve veći fokus fitnesa je na kondiciji i funkcionalnosti, puno veći nego na jednostavno mršanju i ¨skidanju stomaka¨, tako je puno interesantnije i lakše, a masne naslage će se sagoriti usput.

Danas je pravo vrijeme da počnete, to znate i nemojte čekati neki događaj ili nagovaranje nekoga da počnete, nagovorite sebe i to danas, jer Vaše tijelo Vas neće čekati.

Vaš trener,
Džemo

P.S. Velike se stvari spremaju u BTC-u, nadam se da ste spremni za VELIKI TRANSFORMACIJSKI IZAZOV, najambiciozniji projekt mršanja do sada 🙂

Za mušku ekipu, počele su prijave za Spartanski program vježbanja, rezervišite svoje mjesto na info@bootcamp.ba

Podijeli ako ti se sviđa