hugh_laurie_houses_motivation_quotes_text_1366x768_61411Jutros sam po ovoj kiši išao da nešto završim kod direktora škole za slijepu i slabovidnu djecu.

Sjedio sam u čekaonici i pričao sa nekim učenicima o aktivnostima i šta rade u slobodno vrijeme i spomenuli su jednog momka koji voli hip hop i pomalo piše neke svoje tekstove i rime te kako je upoznao repere i momke koji se time bave u Sarajevu već duže vrijeme.

Govore da stalno ide do njih u klub gdje se svi druže, što je nekako zvučalo sasvim ok iz moje perspektive. Ima i dio priče koji nisam znao, a to je da taj isti momak ide nekoliko puta sedmično sa Neđarića do Papagajke u gradu tramvajem sa štapom jer je potpuno slijep.

Zamislite…

Meni mrsko jer je kiša?!

To me je navelo na razmišljanje. Sve se u principu svede na to da li nešto dovoljno želite tj da li je Vaš motiv dovoljno jak. Zamislite da stojite na vrhu zgrade od 100 spratova i preko puta je isto tako visoka zgrada, a obje su povezane sa tankom daskom te trebate preći 20m da bi prešli na drugi krov. Da li bi prešli preko daske da Vam dam 100KM? Rekli bi da sam lud.

Zamislite sada da je na toj drugoj zgradi Vaše dijete i zgrada je u plamenu i jedini način da ga spasite jeste da pređete preko te daske i vratite ga nazad, da li biste prešli? Naravno i preskočili biste 20m da treba.

Da li je u drugom slučaju opasnost da padnete sa visine 100 spratova manja ili ista? Opasnost se nije promijenila, ali nešto drugo jeste.

Promijenio se Vaš motiv.

To je ono što hoću da kažem, kada imate dovoljno jak motiv, onda ništa nije teško. Isto se odnosi i na vježbanje i ishranu, ako imate dovoljno jak motiv, onda nije problem odbiti kolač u kancelariji, nije problem proći pored pekare gdje sve miriše i kupiti povrća i voća umjesto pite i čokolade.

Nađite svoj pravi motiv, neko to radi zbog zdravlja, neko zato što želi da bude primjer svom djetetu, partneru, porodici, neko jer zna da kada mu tijelo funkcioniše kako treba, onda i mozak radi kako treba, nekome je motiv to što drugi kažu da se ne može (ovdje sam kriv u više navrata 🙂 )…

Nije bitno šta je, bitno je da krenete i ne odustajete.

Da li nešto stvarno želite, ili eto samo onako?

Vaš trener,
Džemo

Podijeli ako ti se sviđa