hfhfVrijeme je da se objasni šta je to RDA i koliko je to bitno za uzeti u razmatranje. Ukratko RDA je skraćeno od Recommended Daily Allowance, što u principu znači preporučena dnevna doza nečega. Možete primjetiti da sve više proizvoda u svom sastavu, pored količine određenog nutrijenta navodi koliko je to u odnosu na preporučenu dnevnu dozu (RDA). Pojedete čokoladicu i nazad piše toliko ugljikohidrata, toliko masti, toliko nekog vitamina (npr 20 mg C vitamina = 33% RDA). Sve je to fino i krasno, ali RDA ipak malo drugačiji u stvarnosti.

Zašto RDA?

Uglavnom ljudi razmišljaju o RDA kao granici dozvoljenog unosa vitamina, minerala i drugih nutrijenata, međutim, to nije to. Po definiciji to je količina koja je preporučena neaktivnim ljudima da ne bi razvili nedostatak nekog nutrijenta. RDA je navodno uspostavljen da bi spriječio ljude da se predoziraju određenim nutrijentima, odnosno da znaju koliko im treba.

Američki FDA kontroliše i modifikuje preporučene dnevne doze, a čim oni imaju ruke u nečemu, to ne ide na dobro. Tako je rasprostranjeno mišljenje da je RDA uspostavljen kao vodič nama raji, da ne bi zalutali i predozirali se nekim nutrijentima. Da se razumijemo određene nutrijente treba paziti koliko unosimo, da se ne bi predozirali i otrovali, ali…

U realnosti to ide…

Generalno većina RDA je BS (shuplja) i nedovoljna. Prvenstveno, ne može se aplicirati na aktivne osobe, jer su doze premalene. Osobe pod stresom? RDA im znači ništa. Sportisti? Ništa.

Kaže RDA za D vitamin je 400 IU dnevno… Kad smo na moru (btw tad se najbolje osjećamo, najzdravije, sa najviše energije i usput pročistimo organizam) plaža i kupanje dnevno proizvede i po 10 000-15 000 IU. Predoziranje? Teško.

Kaže RDA za C vitamin 60 mg dnevno… Postoje relativno uspješne terapije protiv raznih tumora sa vitaminom C u dozama 200 000 – 250 000mg dnevno intravenozno. Predoziranje? Sumnjam. Ista je situacija i sa kompleksom B vitamina, E vitaminom i određenim mineralima.

Oprez! Ovako nešto ne smijete spomenuti doktorima, ili farmaceutima, jer bi to izazvalo oštre reakcije navedenih. Nije im zamjeriti, tako ih treniraju desetinama godina. Ponajmanje spomenite ovo u apoteci prodavačicama u bijelom, ukoliko niste spremni na polemiku i da Vas oštro naruže zbog navedenih neistina (znam iz iskustva :)). Toliko o RDA…

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa