41113_OEUFS_CUITS_DURSKoga god pitate koji je najvažniji obrok u danu, reći će Vam da je to doručak, bez imalo sumnje. Da ste mene pitali to isto prije godinu dana, odgovor bi bio doručak, ali danas je već malo drugačiji i glasio bi:

Zavisi…

Puno je istraživanja bilo na datu temu i svi su ukazivali kako je bolje doručkovati ako Vam je cilj da imate zdravu tjelesnu težinu. Preko šest godina sam doručkovao odmah po ustajanju i bilo mi je super, ali je ponekada znalo biti naporno stalno razmišljati šta jesti i spremati, pa tek onda izaći iz kuće.

Nakon malo opširnijeg istraživanja i nove literature, odlučio sam pokušati nešto drastično i ukinuti doručak i pratiti rezultate. Dovoljno je reći da zadnjih godinu dana nisam doručkovao 🙂 imam cijeli prvi dio dana da obavljam aktivnosti koje trebam i nakon svega onda tek ide prvi obrok i mom životnom stilu to super odgovara.

Neko se pita a šta bi sa tim kalorijama koje sam ukinuo, to sam nadoknadio u obroku poslije treninga i na večeri, jer se tijelo, kao što i uvijek bude, adaptiralo i prihvatilo novi sistem obroka.

Doručkovati ili ne?

Nemojte me pogrešno shvatiti, doručak je i dalje opcija i funkcioniše, samo je pitanje toga kako nekome nešto odgovara. Nekome je komplikacija doručak, neko ne može zamisliti život bez njega i oba pristupa funkcionišu, samo je bitno da uskladite svoj plan ishrane svojim dnevnim aktivnostima i životnom stilu.

U posljednje vrijeme se puno starih stereotipa i praksi obara kao najbolji pristup, a doručak je jedan od njih. Na šta god se odlučite, bitno je i dalje da obratite pažnju na to šta jedete i da eksperimentišete na svom tijelu i vidite šta Vam najbolje odgovara.

Neko voli žitarice sa voćnim jogurtom ili čokoladnim mlijekom ujutro, to je sasvim ok ako Vam to odgovara i super se osjećate i nemate problema sa viškom kilograma, ako imate onda bi to mogao biti pogrešan doručak za Vas i pogrešan je za preko 70% populacije.

U svakom slučaju držite se kvalitetnih izbora namirnica za koju god se opciju odlučili.

Vaš trener,
Džemo

P.S. Ako imate pitanja, možete se uvijek javiti na našoj Facebook stranici 🙂

Podijeli ako ti se sviđa