cookiesVjerovatno ste čuli za pojam ¨prazne kalorije¨. Tim pojmom se opisuje hrana koju kad pojedete, nema nikakvu gradivnu, niti bitno funkcionalnu ulogu u tijelu (npr sok). Pojam praznih kalorija je ustvari malo drugačiji nego što ga ljudi zamisljaju. U kategoriju praznih kalorija spadaju slatkiši i generalno različite vrste šećera, manje ili više rafiniranog. Sam pojam je ustvari pogrešan, jer ova vrsta kalorija se ustvari zovu NEGATIVNE kalorije.

Negativne? U čemu je fazon?

Malo poređenje, kada bi ta hrana bila u vidu praznih kalorija, onda kada ih pojedemo u principu to ima nikakav, odnosno nebitan utjecaj u tijelu, međutim to nije slučaj, kada pojedemo navedenu hranu ona ima negativan utjecaj na organizam. Kada pojedete puno rafiniranih ugljikohidrata i šećera, organizam da bi metabolizirao (čitaj: svario) tu hranu mora koristiti između ostalog vitamin B i kalcijum, s obzirom da u takvoj hrani nema tih supstanci, tijelo povuče vitamin B i kalcij iz organizma (čitaj: kostiju i zuba) da bi to svario.

Šta se tu sada dešava, smanjuje se procenat ovih tvari u tijelu i dolazi do poremećaja vitaminsko-mineralnog balansa. Iz toga proističe mnogo stvari, kao recimo kvarenje zuba, slabljenje kostiju, a da ne pričamo o ozbiljnim stvarima kao što je osteoporoza i slično.

Dakle sada kad god zagrizete čokoladicu, pošećerite nešto ili pojedete buhtlu, znajte da vas taj lijepi osjećaj košta.

 

BTC Džemo

 

Podijeli ako ti se sviđa