Accountability GroupPored činjenice da je ishrana i trening broj jedan u mršanju, postoji i nekoliko drugih faktora koji igraju značajnu ulogu.

Jedan od njih je engleska riječ accountability što bi u slobodnom prevodu bilo odgovornost, ali ne mislim na onu karakternu već odgovornost prema nekome, odnosno da nekome polažete račune za to što radite 🙂

Zašto je to bitno?

Najbitnije je održati redovnost treninga i ishrane, dakle da se držite plana bez puno skretanja u stranu i to da recimo kada Vam je mrsko ili kada pada kiša ne odete na trening, Ako ste imali stres na poslu da pojedete dva reda čokolade jer, šta ćete, nije do Vas, šef i rokovi su pritisnuli, pa morate.

Ovo sam primjetio na privatnim treninzima koji upravo imaju to, odgovornost, imate dogovor za trening sa trenerom i nema onoga mrsko mi. Stalno je ispitivanje šta se jelo proteklih dana, tako da znate da ćete polagati račune za to i onda su manje šanse da ćete nešto pogrešno uraditi i eto boljih rezultata.

Kako ostati odgovoran?

Nemaju svi priliku da rade 1 na 1 sa trenerom, ali to nije razlog da se ne nađu drugi načini za motivaciju kao recimo vježbanje sa partnerom/prijateljem/kolegom. Isto jedan dobar način je da napravite mini takmičenje sa partnerom ili više njih koji isto vježbaju, pa pratite recimo ko će više treninga sedmično, ko će duže vremena bez ¨varanja¨ u ishrani i slično.

Isto tako možete naći bilo kojeg prijatelja koji je realan i koji će Vam reći istinu i izvještavati redovno šta radite (svaki dan) i da budete spremni za realne kritike i da preuzmete odgovornost ako nešto fulite.

Za početak je bitno da preuzmete odgovornost za svoja djela, tako da ako pojedete u gostima kolač i popijete sok, koliko god govorili da je to zato što ste mooooorali, nije istina, već ste tako IZABRALI da uradite. Tek onda možete ići sa odgovornošću

Razmišljam o programu odgovornosti već neko vrijeme, možda ako bude zainteresovanih od naredne sezone u septembru napravimo prvu grupu 🙂

Vaš trener,
Džemo

P.S. Jedna mala digresija, u jednom od prethodnih mailova sam spomenuo kako je slavni Dr. Oz prodao sebe i svoj integritet za promociju svakakvih proizvoda.

Kao da sam vidovit bio, u utorak je pozvan pred kongres SAD-a zbog optužbi za promociju proizvoda za čudotvorno mršanje koji nemaju nikakvih naučnih osnova. Vidjet ćemo šta će još biti od svega toga, ali je u odbranu morao izjaviti da ipak za trajne rezultate ne postoji zamjena za redovan trening i zdravu ishranu…

Podijeli ako ti se sviđa